Ücretsiz Keman Dersleri

keman-dogru-tutus-teknigi

Kemanı Doğru Tutuş Teknikleri 

Ücretsiz keman dersleri yazı dizimizde amacımız  herkesin ücretsiz olarak kullanabileceği ayrıntılı kaynak yaratmak olduğu gibi, keman kursumuza gelmek isteyen kursiyerlerimize yönelik kapsamlı, bilgilendirici ve keman kursuna yönelik ön hazırlık bilgileri sunmaktır. Başlıca değineceğimiz başlıkları saymak gerekirse:

  • Keman hakkında genel bilgiler,
  • Kemanı doğru tutuş teknikleri,
  • Keman çalarken duruş,
  • Kemanda yay tutuşu,
  • Kemanda yay çalışması,
  • Kemanda bilek tekniği,
  • Kemanda sol el tekniği,
  • Keman çalışırken uyulması gereken genel kurallar

Başlıklarına yönelik en detaylı bilgileri, resimli açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz. Keyifli ve müzik dolu günler.

Kemanı Tanıyalım, Keman Nedir?

Kemanın 14.yüzyılda “Lira da Braccio” ve “fiddle” adında iki antik çalgıdan köken aldığı söylenmektedir. Modern keman, 17. ve 18. yüzyıllarda Antonio Stradivari, Guiseppe Guarneri ve Jacob Stainer gibi ustaların keman üzerine yaptıkları çalışmalarla son halini almıştır. Keman eski formlarında boyutları ve perde bölgeleri daha uzun, köprüleri düz üretilir iken 18.yüzyılda eğik biçimde üretilmeye başlanmış ve modern keman Claudio Monteverdi’nin Orfeo’su, “24 violons du roi”gibi keman için oluşturulmuş müzik formları sayesinde birden gözde çalgı düzeyine yükselmiştir. Bunun yanı sıra ünlü keman virtüözleri ancak 19.yüzyılda kendini göstere bilmiştir. O yıllarda kemanda kendini ispatlamış ve günümüze kadar eserlerini taşıyabilmiş önde gelen virtüözlerin isimlerini verecek olursak  Giovanni Viotti, Isaac Stern, Mischa Elman ve Nathan Milstein, David Oistrach, Pinhas Zuckerman, Jacha Heifeltz bunların başında gelir. Kemanın en belirgin özelliklerinden bahsedecek olursak,  insan sesine en yakın çalgı olmasının yanı sıra insanı her duyguyla derinden etkileyecek ses yapısının olmasıdır. Kemanın bu yapısı onu yaylı çalgılar ailesinin en özel ve en popüler çalgısı yapmaktadır. 84 parçanın doğru şekilde bir araya getirilmesiyle oluşan keman ,ne denli zor bir yapımı olduğunu gözler önüne serer. Kemanın 35,36 cm gövdesinde yan girintilerinin olma koşulu yayın daha iyi hareket edebilmesi için tasarlanmıştır. Hafif ağırlıkta, uzun ince yapısıyla dikkat çeken yay ise tellere sürtünerek ses çıkartması prensibine göre tasarlanmıştır. Kemanın bu muhteşem yapısından ses çıkarabilmek için ise üst gövdede bulunan f delikleri görev alır.

Kemanı Doğru Tutuş Teknikleri Nelerdir?

İyi keman çalabilmenin ilk kuralı kemanı doğru tutmaktır. Kemanı yanlış tuttuğumuzun en önemli belirteci vücudumuzda ağrılar hissetmemizdir. Bu ağrılar vücudumuzun bize kemanı doğru tutmadığımızı söylemesidir. Kemanı yanlış tutan birey çalmakta zorlandığı gibi hatta belli bir süreden sonrada çalamaz hale gelir. Bu bilgilere dayanarak kemanı doğru tutmanın ne denli önemli olduğunu görmekteyiz.

Nasıl Kemanı Doğru Şekilde Tutacağım?

1) İlk öncelikle kemanın gövdesinde bulunan f deliklerinin alt kısmındaki yatay bölgeyi sol elle kavrayarak rahat bir şekilde kaldırmamız gerekir.

 

 

Keman Dersi Sol El Durusu

2) Kemanı gövdesine zarar vermeyecek şekilde kaldırdıktan sonra köprücük kemiğimize paralel bir şekilde tutmamız gerekmektedir.

Keman Tutuşu - Yatay tutuş

3) Kemanı köprücük kemiğimize paralel bir şekilde yerleştirdikten sonra kemanın üzerinde bulunan çenelik kısmına çenemizi sağlam bir şekilde dayamamız gerekecektir.Bunu yaparken fotoğrafta da gördüğünüz gibi boynumuzu çeneliğe tam oturacak şekilde sola eğerek yapmalıyız.

 

Keman tutuşu - çene pozisyonu

 

Tüm bu işlemleri keman üzerindeki çenelik olmadan denemeyiniz..

Ayrıntılı makalelerimizi incelediniz mi?

Kemanda Sol El Teknigi Nasıldır?

Kemanda Bilek Tekniği ve Yay Tutuşu Nasıldır?

Kemanda Doğru Yay Tutuş Tekniği Nasıldır?

İzmir’de Keman Kursu Mu Arıyorsunuz?

İzmir’in en kaliteli keman kursu için hemen bilgi alın:

Keman Kursu İzmir

 

 

“Ücretsiz Keman Dersleri” için 6 yorum

  1. Geri bildirim: Ücretsiz Keman Dersleri 2. Bölüm | Perla Sanat Merkezi

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir