Temel Müzik Bilgileri

Piyano-notaları-yeri

Piyano Notaları Nerede?

Merhabalar.. Bu yazımızda piyano kursumuza gelen öğrencilerimizin sıklıkla sordukları temel kavramları en basit dil ile açıklamak istiyoruz. Eğer siz de; Nota nedir? Piyanoda notalar nerede? Oktav nedir? Solfej nedir? Piyanoda ritim, akor, portre, anahtar gibi kavramlar neyi ifade eder? Bas ve Tiz ses nedir? vb. Soruların yanıtını merak ediyorsanız, bu yazımızın sizin için eşsiz nitelikte bir kaynak olabileceğini ümit ediyoruz!

Nota Nedir? Piyanoda Notaların Yeri Nerededir?

Evet arkadaşlar. Piyanoda nota yerlerini öğrenmeden önce nota nedir kavramına değinelim. Nota; klasik deyimi ile”müzik seslerini belirtmeye, göstermeye yarayan, kararlaştırılmış im, müzik yazısı” olarak ifade edilir. Kısacası nota için müziğin dilidir denebilir.

Piyano notalarına gelirse, nasıl ki her toplumun bir lisanı varsa, müziğin de dili notalardır. Piyano çalarken her bir tuşa karşılık gelen bir nota vardır ve her nota ayrı bir tınıyı, farklı bir sesi simgeler. Tüm notalar bir araya geldiğinde müziğin alfabesi ortaya çıkar..

Notaları iyi bir şekilde okumak ve doğru kullanmak çok önemlidir. İyi şekilde nota okuyabilmek için, piyanoda nota yerlerini ve dizimlerini öğrenmemiz gerekir.

Aşağıdaki resimde dikkat edecek olursanız piyanonun başına geçip piyanoyu tam ortalayarak oturduğunuzda, karşınızda yer alan ikili siyah üst tuş grubunun solundaki tuş resimde size mavi ile gösterdiğimiz “do” tuşuna karşılık gelmektedir. Do notasından başlarsak her oktav yani nota grubu içindeki nota dizilimleri “Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si” şeklinde olacaktır. Ayrıca bu notaların uluslararası harf karşılığı da “c – d – e – f – g – a – b” olacaktır.

Şimdi gelin bu pozisyonları resimde iyice inceleyelim ve ileri ve geri şekilde tekrar tekrar çalarak hızlıca belleyelim!

Piyanoda Nota Yerleri

Görüldüğü üzere her bir yedi notanın piyano tuşesinde bir karşılığı olduğu gibi, portrede de bu notalar karşılık bulmuştur. O halde konusu gelmişken porte nedir? Porte diğer adı ile “dizek” aslında araç olarak müziği yazıya dökmek için kullanılan terimsel bir karşılıktır.. Birbirine paralel beş çizgiden ve dört aralıktan oluşur. Notalar portrede, çizgilerin üstüne ve aralarına da yazılabilir. Nota, portrede daha yukarı yerleştirildiği zaman sesi tizleşirken, daha aşağıdaki notalar daha kalınlaşır.

Anahtar Nedir? Sol, Fa, Do Anahtarlarının Ne Farkı Var?

Peki portre üzerindeki işaretlere dikkat ettiyseniz yeni bir soruya yer verelim; Anahtar nedir? Kısaca belirtmek gerekirse anahtar, porte üzerindeki ana simgelerden birisidir ve notaların isimlendirilmesine olanak tanır. Şimdi gelin farklı anahtar tiplerini tanıyalım:

Sol anahtarı: Portenin (dizek) alttan ikinci çizgisinden başlayarak çizilir. Alttan ikinci çizgiyi ortalayarak çizilen nota “sol” notası olmaktadır. Genellikle gitar, bağlama, kaval, flüt, keman gibi enstrümanları çalarken sıklıkla kullanılır.

Fa anahtarı: Portenin üstten ikinci çizgisinden başlayarak çizilir ve bu üstten ikinci çizgideki nota da “Fa” notasına karşılık gelir. Genellikle daha pes frekanslardaki seslerin ifadesinde kullanılmakla birlikte, bas gitar, çello, kontrbas vb. çalgı aletlerinde sıkça kullanılır.

Do anahtarı; En yaygın Do anahtarı türleri portenin alttan üçüncü ve dördüncü çizgilerinden başlayanlardır ve başladıkları çizgiye yazılan notalar “Do” adını alır. Do anahtarı genellikle orta frekanstaki sesleri belirtmek için kullanılır. Yine yaygın olarak Viyola benzeri çalgıların notalarının yazımı için Do anahtarı kullanılır. En yaygın kullanılan Do anahtarları tenor ve alto anahtarlarıdır.

Solfej, Bona ve Ritim Nedir?

Evet arkadaşlar, gelelim Solfej nedir sorusuna.. Solfej; notaları tam manası ile okumaktır. Yani solfej yapıldığında notalar adları, sesleri ve süreleriyle okunur.

Bona ise; solfejden farklı olarak notaların sadece adları ve süreleriyle okunmasına denir.

Müzikte Ritim; en genel anlamda müziğin zaman içindeki akışıdır..

Oktav Nedir?

Yazımızın başında notanın tanımını yaparken aslında oktav kavramından bahsetmiştik.. Oktav nedir soruna geldiğimizde oktav aynı ismi taşıyan iki ses arasındaki sekiz notadan oluşan aralığa denir. Diğer bir değişle isimleri aynı ancak yükseklik dereceleri farklı olan iki nota arasındaki sekiz notalık gruplardır.

Diğer yararlı başlıklarımız:

Akor Nedir?

Müzik Kulağı Nedir?

İzmir’de Piyano Kursu Mu Arıyorsunuz?

Perla Sanat olarak sizlere, en hızlı ve etkili öğretme tekniklerini uyguladığımız, eğlenceli olduğu kadar disiplini de elden bırakmadığımız birebir özel piyano derslerimizi ücretsiz deneme fırsatı sunuyoruz! Siz de eğer bugun İzmir’de piyano kursu arıyorsanız kesinlikle ücretsiz deneme fırsatını kaçırmayın! Tek bir telefon ya da mesaj kadar uzağınızdayız! Ayrıntılı bilgi:

Piyano Kursu İzmir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir