Ücretsiz Keman Dersleri 2. Bölüm

kemanda-dogru-yay-tutma-teknigi

Kemanda Yay Tutuş Tekniği

İkinci bölümde sizlere “keman çalarken duruş ve tutuş tekniği ve “kemanda doğru yay tutuş tekniği” hakkında kapsamlı ve güncel bilgiler sunacağız.

Keman Çalarken Doğru Duruş ve Kemanı Doğru Tutuş Nasıl Olur?

Keman çalarken vücudumuzun dik bir o kadarda rahat olması çok önemlidir. Öncelikle ilk kural; ayaklarımız yere sağlam bir şekilde basmalıdır. Bunun yanı sıra eğer oturarak keman çalıyorsak sırtımızın arkadan destek almamasına özen göstermemiz gerekir. Keman solumuzda iken vücudumuz karşıyı tam görecek şekilde olmalıdır. Bu teknikle çaldığımız yada çalıştığımız eser veya etüde daha çok odaklanır böylelikle çözümünü kolaylaştırırız. Vücut, keman çalışırken sürekli aşağı bir eğilim göstermektedir. Bu eğilimi yok etmek için dik çalışmaya özen gösterip vücudumuzu buna zorlamamız gerektiğini aklımızda tutmalıyız. Böylelikle kamburlaşmayı yok edip aynı zamanda kendimizden emin bir tavır sergilemiş oluruz.

NOT: Özellikle dik durarak çalışma kurallarına uyarak çalışmaya yeni başladığımızda, sırtımızda ağrı hissetmemiz normaldir. Bu durumda çalışmaya ara vermemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki bu durum geçicidir ve zamanla vücudumuz kondisyon kazanacağı için bu ağrılar geçecektir.

Kemanı doğru tutabilmek, keman çalabilmenin önemli kurallarındandır. İlk öncelikle çeneden sonrasında tuşede bulunan sol elden kuvvet alarak kemanı boynumuza paralel dik bir şekilde tutmamız gerekir. Bu kurala dikkat ettiğiniz taktirde estetik bir duruşa sahip olmakla kalmayıp diğer tekniklere de yardımda bulunarak kemanda çok iyi bir gelişim gösterebilirsiniz.

Keman Yayını Doğru Tutma Teknikleri Nelerdir?

İyi keman çalabilmenin en önemli noktası doğru yay tutuş tekniği bilmektir diyebiliriz. Kemandan ton çıkarabilmek deyimi ilk önce yay tutuşunu iyi bilmekle başlar. Yanlış teknikle öğretilen yay tekniği, öğrencide belli bir süre sonra öğrenme ve ilerleme isteğini yok eder. Keman çalmada bu denli önem arz eden yay tekniği şu maddelere dayanmaktadır:

1. Baş parmak tutuş: yayı masaya kılları gelecek biçimde koyalım. Yayın üst kısmıyla alt kısmını birleştiren “kıllarının”  tutulmasına yarayan siyah bölgeyi görelim. Gördüğümüz siyah bölgenin arasında iki yada üç cm’lik bir boşluk göreceksiniz.

Bu boşluğa baş parmağımızı biraz büküp tırnak üstündeki et ile yayın üst kısmına dokunarak, baş parmağımızı yerleştirmeliyiz.

 

 

Keman Dersi Yay Durusu

Keman Dersi Yay Tutuşu1

 

2. Orta ve yüksük parmak tutuş: Masanın üstünde bulunan yaya baş parmağımızla dokunduğumuz siyah bölgenin size bakmayıp karşı tarafa bakan yönünün tam ortasına ( daire şeklindeki beyaz kısım) orta ve yüksük parmağımızı bitişik bir şekilde yerleştirmemiz gerekir. Bu işlemi yaptıysanız avuç içinizde bir boşluk olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu işlemi gerçekleştirirken baş parmağımızı kaldırmamak gerekir.

 

Keman Dersi Parmakların Duruşu

3. İşaret parmağı tutuş: Masanın üstünde bulunan ve diğer parmakları yerleştirdiğimiz yayın üst kısmına bakarak siyah ve beyaz bölgenin sıralı bir şekilde olduğunu göreceksiniz. Siyah ve beyaz bölgenin tam ortasına işaret parmağımızın orta kısmını yatay bir şekilde oraya yerleştireceğiz.

4. Serçe parmağı tutuş:  Masanın üstünde bulunan ve diğer parmakları yerleştirdiğimiz yayın, üst tabakasın en başında yay kılının gevşetip sıkılması için bulunan beyaz maddeyi göreceksiniz.Beyaz maddeyle tahtanın birleştiği yere serçe parmağımızı büküp,üst eklemini dik bir şekilde yerleştirmemiz gerekmektdir.

Keman Dersi Yay tutuşu2

NOT: Bu uygulamayı yaptıktan sonra baş parmağımızla yayı kaldırmamız gerekir. Kaldırırken aynı zamanda öteki parmaklarımızla da yayı sıkmadan kavramamız gerekmektedir.

UYARI: Çalışmayı gerçekleştirdikten sonra parmaklar bulundukları yeri kaybedeceklerdir. Bunun çözümü  doğru pozisyonu tekrar tekrar alarak çalışmaya devam edilmesidir. Böylelikle parmaklarımız pozisyon almayı ezberleyecek ve unutmayacaktır.

Bu bölümde sizlere “keman çalarken duruş ve tutuş tekniği ve “kemanda doğru yay tutuş tekniği”  hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Ayrıntılı makalelerimizi incelediniz mi?

Kemanda Sol El Teknigi Nasıldır?

Kemanda Bilek Tekniği ve Yay Tutuşu Nasıldır?

Kemanı Doğru Tutuş Tekniklerini Nasıl Öğrenirim?

İzmir’de Keman Kursu Mu Arıyorsunuz?

İzmir’in en kaliteli keman kursu için hemen bilgi alın:

Keman Kursu İzmir

2 thoughts on “Ücretsiz Keman Dersleri 2. Bölüm”

  1. Geri bildirim: Ücretsiz Keman Dersleri 3. Bölüm | Perla Sanat Merkezi

  2. Geri bildirim: Kemanı Doğru Tutuş Tekniği | Perla Sanat Merkezi

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir