Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

gitar bakımı nasıl yapilir

Gitar Bakımı Kılavuzu – Klasik Gitar, Elektro Gitar, Bas Gitar Bakımı

Gitar bakımı nasıl yapılır? Klasik gitar, Elektro gitar, Bas gitar nasıl temizlenir? Sorularınızın yanıtı bu sayfada.

Gitar Temizliği Nasıl Yapılır? 

Profesyonel bir gitarist olma yolunda ilerlerken, öğrenmemiz gereken tek şey gitarı çalmak değil, aynı zamanda sahip olduğumuz gitarın bakımını nasıl yapacağımızdır.

1. Gitar Çalarken Mutlu Olmak İstiyorsanız İlk Kural; Gitar Sapı Temiz ve Pürüzsüz Olmalıdır.

Gitar sapının temiz tutulması ve pürüzsüz olması, üzerinde taşıdığı tuşe gibi narin yapıların daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Öncelikle işleme eski gitar tellerini çıkararak başlayın. Gitar sapını ve perdelerin arkasını temizleyin. Tek ihtiyacınız az bir miktarda düşük dereceli madeni yağ ve yumuşak bir bez. Piyasada çok reklam yapılsa da, limon türevi temizleme yağlarından uzak durun. Bu tip maddeler silikon ve daha bir çok katkı maddesi içerirler ve akçaağaçtan yapılma bir gitar sapı dokusuna bile zarar verebilirler.  Telleri yerine takmadan önce tüm gitar sapı elemanlarını temizleyiniz.

2. Gitar Gövdesini Temizleyip Cilalayın!

Gitarınızın gövdesindeki küçük hasarları ve çizikleri kapatıp, sahnede parlayan bir gitara sahip olmak istersiniz misiniz? Tek bilemiz gereken gitarımızın eski tip nitro-selüloz tabanlı bir boyaya mı sahip olduğu, yoksa yeni modern tip bir boya ile mi boyandığı?

Nitro-selüloz tabanlı eski tip boyalar daha hassas olup, temizlenmesi için özel üretim yüksek teknoloji gitar temizleme solusyonlarına ihtiyaç duyabilir. Ya da Brezilyada çıkan doğal bir mum olan Carnauba – cilası içeren bir yumuşak oto cilası yardımı ile bu tip gitar gövdelerini temizleyip, parlatabilirsiniz.

Şanslısınız ki artık bir çok modern gitar üreticisi, otomotivde kullanılan boyalara benzer bir boya teknolojisini gitar üzerinde uygulamakta. Bu gitarların yüzeyinde kaplı bir koruyucu tabaka bulunmaktadır. Bu durumda, yumuşak bir oto cilası kullanarak gitarınızın sadece gövde kısmını yumuşak bir bez yardımı ile parlatabilir, aynı zamanda ufak çizikleri ve darbeleri yok edebilirsiniz.

3. Perdeleri ve Tellerin Temas Ettiği Her Bir Mekanik Aksamı Kontrol Edin.

Gitarda tellerin temas ettiği her bir parça, gitarın üreteceği ses tonunun dengesini etkileyecektir. Eğer perdelerin üzerinde ufak kusurlar varsa, gitar sapı temizliği ile bunlar giderilebilecektir. Ancak eğer perdeler üzerinde oyuk ve ağır kusurlar varsa, temizlikle bu kusurları örtmenizin imkanı yoktur. Bu durumda profesyonel bir teknisyen ancak işin üstesinden gelebilir.

Bunun yanında geleneksel gitar tellerinin ayar vidaları zamanla daha fazla sürtünme yaratmakta, bu da gitar tellerinin uygun tonda ses çıkarmasını engellemekte,  hatta gitar tellerinin kopmasına sebep olmaktadır. Bunu azaltabilmek için, vidaların yuvalarını kurşun kalem ucunda kullanılan karbon ile sıvayarak, oluşan direnci azaltıp, gitar tellerinin daha dengeli bir ses üretmesini sağlayabilirsiniz.

4. Telleri Geri Takın ve Akort Edin.

Gitarınızı hızlıca ve kolayca akort etmeniz için yazımızı okuyun:

Gitar En Hızlı Nasıl Akort Edilir?

 

1 thoughts on “Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?”

  1. Geri bildirim: İzmir'de Gitar Fiyatları | Perla Sanat Merkezi

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir