Yazarlık Kursu İzmir
Yazarlık Kursu İzmir – Yazmak kendimi ifade etmenin en güzel yolu! Dramatik Yazarlık ve Tiyatro Tarihi bölümlerini kazanmak rüyalarımı süslüyor! Yazı yazmak benim hayat tarzım, bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum! Diyorsanız siz de doğru yerdesiniz.. İster özel yetenek sınavlarına hazırlanın, ister yazı yazmayı bir hobi olarak benimseyin, isterseniz senaryo yazarlığını hedefleyin.. Şimdi sadece arkanıza yaslanın ve Perla Sanat’ın “Hayatımı yazsam” Yazarlık Eğitiminde eğlenceli bir keşfe çıkın!
1. “Hayatımı yazsam…” Hobi Yazarlık Eğitimi
Max Brod, Kafka’ya uyup yazdıklarını yakmış olsaydı bugün Kafka diye bir yazar olmayacaktı. İlk yazdığı romanlarla eleştiri üstüne eleştiri alan Dostoyevski’nin hayata küskünlüğü devam etseydi, bugün onun en iyi romanlarından mahrum kalacaktık. Oğuz Atay “nasıl olsa kimse beni anlamıyor” düşüncesine takılmış olsaydı bugün Tutunamayanlar dışında bir romanını okuyamamış olacaktık.
Yazıyla ilişkinizin iyi olması için yazar olmak zorunda değilsiniz. Yazı, yazanın hayal dünyasına yolculuğudur. Bu yolculuk için kimsenin izni de gerekmez. Ama bu, zihnin labirentlerinde yolunu bulabilmek için bir kılavuza ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez.
Kafka, Dostoyevski ya da Oğuz Atay olmayabilirsiniz belki ama bu yüzden yazmaktan niye vazgeçesiniz?
Neden Hobi Yazarlık Kursuna Katılmalıyım?
Her alanda rekabetin alabildiğine kuvvetlendiği günümüzde, herkesten farklı bir yazar olabilmek, adınızdan söz ettirmek, yazdıklarınızı milyonların okumasını başarmak hedefini taşıyorsanız, bu yola sağlam bir temel ile başlamanızın önemi tartışılmazdır! Sadece teknik bir eğitim ile başarılamayacak kadar komplike olan bu alanda, entelektüel birikiminizin, toplumsal ve sanatsal analiz yeteneğimizin her geçen gün artması, eleştiri ve tartışma kültürünüzün gelişmesi de bir zorunluluktur. Perla Sanat’ta alacağınız yazarlık eğitimi, mükemmel bir tartışma ve beyin egzersizi yapma ortamı yaratacak, hayal dünyanızın, karakter kurgulama becerinizin artmasını sağlayacak, bununla birlikte teknik bilginizin gelişmesi açısından da eşi bulunmaz bir yol gösterici olacaktır.
Hobi Yazarlık Eğitiminde Neler Yapacağız?
Bu eğitim kapsamında öncelikle, genel olarak sanat algısı ve özel olarak edebi algı üzerine kafa yorup, “Niçin Yazıyorum?” sorusuna yanıt arayacağız. Yazmanın ilk temeli olan fikir nasıl bulunur ve geliştirilir, fikir konuya nasıl dönüştürülür bunları öğreneceğiz. Bunları tartışıp öğrenirken temel eksenlerimizi dünya ve Türk edebiyatından örnekler oluşturacak.
Sonra sırayla kurmaca ve gerçeklik düzlemi nedir ve bir yazıda nasıl bir araya gelir? Hikâyenin temel taşları olan karakter, olaylar örgüsü, zaman ve mekân nedir, nasıl yaratılır ve bütün bunlar anlatı ekseninde nasıl bir araya gelir bunlara yoğunlaşacağız. Bu yaratım sürecini destekleyici pratikler içine gireceğiz ve filmlerden, resim ve fotoğraflardan, bazen bir nesneden bir renkten yola çıkıp zihnimizi ve hayal dünyamızı zorlayacağız.
Tüm bunlar ışığında başlayacağımız yazma deneyimlerini okuyup tartışarak, birbirimizin eksikliklerini ve olumluluklarını paylaşarak ilerleyeceğiz. Böylece hem edebi bir metnin nasıl okunması ve eleştirilmesi gerektiğini öğreneceğiz hem de yazma ve okuma disiplini kazanmış olacağız.
Bu eğitim sonunda bir metin nasıl ortaya çıkar, nasıl geliştirilir, tıkandığımızda nasıl ve hangi yöntemler izlenerek aşılır hem bunları öğrenmiş olacağız, hem de derinlikli bir edebi ve sanatsal algının sınırlarında dolaşmaya başlayacağız.
Hobi Yazarlık Atölyesi Çalışma Programı
Çalışma eğitmeni tarafından belirlenecek roman, öykü, şiir, tiyatro oyunu okumalarıyla ilerleyecek, haftada 2 saat olup, 6 ay sürecek çalışma programının genel içeriği şu şekildedir:
1. Ay
Neden Yazıyoruz? Yazma eylemi nedir?
Yazarlık ve hayat ilişkisi
Nerden başlamalı? Ne yazmalı?
Sanatın ve yazmanın tarihsel kökenleri
Edebiyat ve Edebi algı
2. Ay
Edebiyat ve felsefe düzlemi
Yaratıcılık nedir? Entelektüel bir hazine olarak yaratıcılık.
Yaratıcılığı besleyen dinamikler nelerdir.
Klasik ve Modernist Edebi metinler
3. Ay
Edebi yazı ve ideoloji/politika ilişkisi
Romantizm ve edebiyat
Soyut düşünme nedir?
Hikaye yaratmak nedir?
4. Ay
Edebi yazıda fikir. Fikir nasıl bulunur ve geliştirilir?
Yazı/fikir ve Fikir/yazı birlikteliği nasıl örülmeli?
Kurmaca nedir? Kurmaca ve gerçeklik düzlemi nasıl ele alınmalıdır?
Kurmaca edebi yapıtlar nasıl üretilir?
5. Ay
Hikayenin unsurları nelerdir?
Olay örgüsü, tema, karakter, çatışma nedir, nasıl yaratılır?
Karakter nasıl geliştirilir?
Karakter ve olay örgüsü kombinasyonu.
6. Ay
Hikaye nasıl geliştirilir?
Zaman ve mekanın kullanılması.
Karakter, olay örgüsü ve zaman-mekan bütünlüğü.
Tıkanma nedir nasıl aşılır?
Yazı nasıl sürdürülebilir?
2. Senaryo Yazarlığı Kursu
3. Dramatik Yazarlık Bölümlerine Hazırlık Kursu
Üniversitelerin Dramatik Yazarlık bölümlerine hazırlık amaçlı olarak tasarlanan bu kurs, genel yazarlık atölyeleri ya da kurslarından farklı olarak, bütünüyle sınavı kazanmaya dönük bir çalışma programı içermektedir.
Bölüm sınavlarında aranılan şey, kişinin anlama-kavrama-yorumlama-ifade etme özelliği ve yetisi olduğundan, kursun içeriği katılımcıya bu özellikleri kazandırmaya yönelik olacaktır.
Bu amaçla 6 ay sürecek olan kursun ilk 3 ayını düşünsel, felsefi zemini oluşturmaya yönelik teorik okuma ve tartışmalar, diğer 3 ayını ise teorik derslerin yanısıra yazma-uygulama pratikleri oluşturacaktır.
Dramatik Yazarlık Bölümlerine Hazırlık Kursu Ders İçeriği Nedir?
* Sanatsal ve felsefi bakış nedir? Sanatsal ve felsefi derinleşme çalışmaları
* Tarih, felsefe ve politik okumalarla entelektüel bakış kazanma
* Sanat tarihi okumaları
*Yaratıcılık nedir? Entelektüel bir hazine olarak yaratıcılık
* Dramatik yazımın kökenleri: Ritüeller, Mitoloji
* Antik Yunan dönemi metinleri ekseninde felsefe – sanat ilişkisi
*Sanat, siyaset ve felsefe okuma ve tartışmaları
* Metinlerde içerik ve biçim kurgusu
* Dramatik olanın kurgusu: Konu seçimi, olay örgüsü, çatışma ve öykü kurmaca
* Yaratıcılığı besleyen dinamikler nelerdir.
*Dramatik kurgu denemeleri yapma
* Yaratıcı yazım denemeleri / imge çalışmaları
Dramatik Yazarlık Eğitimini Kimden Alacağım?
Bülent Yıldız
Yazar ve Edebiyat eleştirmeni Bülent Yıldız 1974 yılında İzmir’de doğdu. DTCF Tiyatro Bölümü, Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Tiyatro ve edebiyat eleştirisi ile uğraştı. Birikim, Milliyet Sanat, Radikal Kitap, Birgün Kitap, Sınırda Edebiyat Dergisi, Edebiyat ve Eleştiri Dergisi, Sahne Dergisi’nde edebiyat ve tiyatro eleştiri yazıları yazdı, roman incelemeleri yaptı. 2005 yılında Milliyet Sanat Dergisi ve Bilkent Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nün düzenlediği Edebiyat Eleştiri Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı. Birikim dergisinde yazdığı “Aporetik Bir Edebi Hissiyat: Hasan Ali Toptas” yazısı, “Efendime Söyleyeyim: Hasan Ali Toptaş” kitabında yayımlandı. 2010 ve 2011 yıllarında Oğuz Atay Edebiyat ödülleri yarışmasında iki kez jüri üyeliği yaptı. Çeşitli kanallarda senarist olarak çalıştı ve diziler yazdı. Ankara Atılım Üniversitesinde 5 yıl Edebiyat ve Eleştiri dersleri verdi. Ankara Sanat Üretim Topluluğu, İzmir Perla Sanat Merkezi ve İzmir Boyoz Akademi’de yazarlık atölyeleri, senaryo yazım kursları gerçekleştirdi. Farklı yayınevlerinde editör ve yayına hazırlayan olarak çalıştı. İlk romanı Kitab-ı Zuhur 2012 yılında NotaBene yayınlarından, ikinci romanı Zifir (Aziz Okur’un Pek Matah Olmayan Mendebur Hikayesi) 2014 yılında İletişim Yayınlarından çıktı. İletişim Yayınları’ndan 2015 ve 2016 yılında çıkan Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’ne öyküler yazdı. Arada bir Ot dergisine öyküler yazdı. Halen 9 Eylül Üniversitesi GSF Sahne Sanatları bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
Geri bildirim: Perla Sanat Toplu Ders Kampanyası | Perla Sanat Merkezi
12 yaşında iki üç sayfalık hikayeler yazardım. Sonra kısa şiirler, sözler fakat her zaman değil. İlham gelince 🙂 35 yaşıma gelince kendi romanımı yazacağım derdim. Daktilo ile on parmak daktilo sertifikam vardı. Şimdi önüme gelse harfler nerede diye bakarım. Yaş oldu 47 ne ilham kaldı nede kitap okuma her şey gitti. Canlansın istiyorum. İlkokul mezunuyum kendimi geliştirdim demek isterdim fakat geriye gittim yıllar içinde hayaller ve gerçekler şimdi tekrar canlandırmak istiyorum beynimi kitap isimlerimi hazırlayarak attım ilk adımı umarım ikinci adımı sizlerle zaman ne gösterecek bakalım. Hayatta hiç bir şey için geç değildir diyeceğim klişe olacak. İsteği gençleştirmek lazım. Umut Baygın
Merhaba.
Ben hobi olarak yazmak konusuyla ilgiliyim. Haftada iki saat kursun belirli gün ve saati var mı ve ayrıca 6 aylık programın bedeli ne kadar öğrenmek istiyorum. Kolay gelsin ve şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba.Detaylı bilgilendirme için lütfen iletişim numaramızdan bizi arayanız.Teşekkürler.
Merhabalar hobi yazarlık ve dramatik yazarlık atölyeleriyle ilgileniyorum bedelleri nedir geri dönüş yapar mısınız
İletişim sayfamızdaki telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz efendim.İyi günler.