Ücretsiz Keman Dersleri 3. Bölüm

kemanda-bilek-teknigi

Kemanda Bilek Tekniği ve Yay Tutuşu

Yazı dizimizin üçüncü bölümünde “kemanda yay çalışması” ve “kemanda bilek tekniği” hakkında ayrıntılı bilgiler sunacağız.

Kemanda Yay Tutuşu Nasıl Olmalıdır?

Keman çalarken olmazsa olmazların başında gelen yayın doğru tutulmasıdır denebilir. Yayı doğru bir şekilde tutmak için yayı kemanın eşiği ve tuşenin arasında bulunan bölgeye tam ortalayarak koymamız gerekir. İkinci adımda, eşikle tuşenin ortasına tam ortalayarak koyduğumuz yayı, dümdüz yani paralel bir şekilde çekip itmeniz gerekir. Bu şekilde çalış-ma-dığımız taktirde hem ses hemde görüntü açısından olumsuz sonuçlar doğmasına sebeğ oluruz. Tabi bunların başında aşağıda da göstermiş olduğumuz kol açıları da çok önemlidir. Yayı doğru şekilde tutup doğru şekilde itip çekmeye başladığımızda yaya uyguladığımız basınçta çok önemlidir. Bu nedenle ilk başta telin üzerinde sadece yayın kendi ağırlığının olmasına özen göstermeniz önem arz eder. Yayın düzgün itip çekme hareketlerini kavradıktan sonra yaya uygulanan basınç tekniklerine(nüansları) geçebiliriz.

kemanda yay tutusu1

ÖNEMLİ NOT: Yay çalışmasını daha iyi gözlemleyip kavramamız için ayna karşısında çalışmanız şiddetle önerilir.

Kemanda Doğru Bilek Tekniği Nasıl Olur?

Kemanda yay çalışması yapılırken en dikkat edilmesi gereken konu bilek tekniğidir. Hatta bileğini kullanmayan veya kullanmayı bilmeyen öğrencinin yay çalışması yapması bile sakıncalıdır. Bunun nedeni ise bileği yanlış çalışmakta olan bireyin ileride kemanda karşılaşacağı eser veya parçalardaki  çözümlemeleri yani açacak olursak nüanslarını, yay tekniklerini, hızlı pasaj isteyen yerlerini kesinlikle çalamayacak olmasıdır. Bileği doğru teknikle çalışmayan kemanda belli bir geçmişi olan bireylerin muhakkak kemanda kendini ispatlamış kişilerle çalışıp, tekniklerini düzeltmeleri gerekir. Yay dip kısmında iken bileğin konumu dik ve yukarıda olmalıdır. Bu konumu daha iyi anlayabilmemiz için “kubbe şeklinde” tabiri ile adlandırabiliriz. Yayın uç kısmında ise bileğimiz aşağı doğru sanki bir çukur yaratırmış pozisyonda olmalıdır.

ÖNEMLİ: Yayı dipten uca veya uçtan dibe götürürken yukarıda belirttiğimiz kısımlardaki bilek tutuş pozisyonumuza getirmek için yumuşak bir şekilde bileği oynatarak(nazik bükerek) hareket ettirmemiz gerekmektedir.

ÖNEMLİ:Bileğimiz daima yumuşak olmak zorundadır aksi taktirde kasılarak çalışımız zorlanır ve buda kemandaki ses kalitesini bozmakla kalmayıp bir çok sorunuda ortaya çıkarır.

 

kemanda bilek tekniği 1

Kemanda Bilek Tekniği 2

Bu bölümde sizlere  “kemanda yay çalışması” ve kemanda bilek tekniği” konularını açıklamaya çalıştık. Gelecek bölümde “kemanda sol el tekniği” konusunu işleyeceğiz. İyi çalışmalar dileriz.

Ayrıntılı Makalelerimizi Okudunuz Mu?

Kemanda Sol El Teknigi Nasıldır?

Kemanda Doğru Yay Tutuş Tekniği Nasıldır?

Kemanı Doğru Tutuş Tekniklerini Nasıl Öğrenirim?

İzmir’de Keman Kursu Mu Arıyorsunuz?

İzmir’in en kaliteli keman kursu için hemen bilgi alın:

Keman Kursu İzmir

 

1 thought on “Ücretsiz Keman Dersleri 3. Bölüm”

  1. Geri bildirim: Ücretsiz Keman Dersleri 2. Bölüm | Perla Sanat Merkezi

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir